fredag 3 november 2017

Mitt tal i fullmäktige om min motion om Hedersrelaterat våld.

I Kommunfullmäktige i December 2016 interpellerade jag Kenneth Gunnarsson om hur utbrett det hedersrelaterade våldet och förtrycket var i Kommunen och vad Kommunen gjort för att motverka hedersrelaterade normer.

Kenneth Gunnarssons svar visade att kommunen inte kände till omfattningen av problemet i Tierps kommun och att Kommunen nästan inte gjort något för att Motverka Hedersförtryckande normer.

I regeringsformen slås det fast att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Alla svenska medborgare har samma grundläggande fri- och rättigheter, oavsett till exempel ålder, kön eller härstamning. De flesta av reglerna om fri- och rättigheter gäller även utländska medborgare.

Hedersrelaterat våld och förtryck utgör ett allt allvarligare hot mot mänskliga fri- och rättigheter i vårt land. Vi Moderater vill lyfta fram och öka stödet för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter och jämställdhet, som också är svenska värderingar. Vi måste än mer aktivt än idag gripa in till skydd för de människor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och som förlorar sin jämställdhet.

Bara i år har UNT haft 15 artiklar om hedersförtryck, senast i söndags då UNT besökte von Bahrs skola i Uppsala. Rubriken på artikeln var ”På schemat: Rätten att bestämma över sitt liv. Att media så intensivt granskar det hedersrelaterade våldet visar att heders relaterat våld är ett stort problem i Sverige som hotar vår demokrati, frihet och jämställdhet. 

Eftersom det även är grundvärderingar i det Socialdemokratiska partiets program för förändring som hotas tycker jag att det är märkligt att ni inte fullt ut stöder min motion.

Vi hade interpellations debatt i December 2016. Jag lämnade in min motion den 25 april 2017. Ni gav i Augusti Kommunchefen i uppdrag att ta fram en handlingsplan mot hedersrelaterat problematik.

Då undrar jag: 
  1. eftersom det var så bråttom att ge kommunchefen detta viktiga uppdrag redan i Augusti varför fick jag inte svar på min motion redan på förra fullmäktige och
  2. varför bifaller ni inte andra att satsen istället för att anse den besvarad när ni valt att göra som jag föreslår
  3. vilka var instruktionerna till Kommunchefen? Vilka mål och riktlinjer sattes och vilken budget följde med uppdraget
I ditt motionssvar skriver du och jag citerar ”I samtalet om hedersförtryck med olika typer av uttryck, finns alltid en risk att adressera dessa frågor till endast vissa kulturer. Här behöver vi lyfta blicken och se att hedersförtryck förekommer i alla kulturer och att det därför behövs ett övergripande arbete för att ta oss ann frågorna om heder.”

Vad betyder det här i praktiken Victoria?

Ni väljer också att avslå att sats 1 som säger att vi ska kartlägga hur många invånare som som lever under hedersförtryckande normer i Tierps kommun. 

Då undrar jag hur ni tänkte när ni bestämde det?

Victoria, eftersom du verkar vara rädd för att en kartläggning skulle kunna visa på obehagliga fakta som du vill dölja kan jag berätta om en undersökning som gjorts av Kriminalvården på de som döms för heders relaterade brott.
Den publicerades i UNT 2017-06-19. I artikeln kan man läsa: En stor majoritet, 93,8 procent, är män. Strax över 90 procent av dem är födda utanför Sveriges gränser, men de har i genomsnitt vistats i Sverige i nästan 14 år. Strax över hälften av dem har en partner, och i genomsnitt 2,4 barn. Bara drygt hälften av dem har läst färdigt gymnasiet eller vidare på högskolenivå, och strax under hälften av dem arbetar eller studerar.
Men det är medelåldern på 41 år, att nästan en tredjedel av dem tidigare haft kontakt med psykvården och att 60 procent lagförts för någon typ av brott innan hedersbrottet begåtts, som framförallt förvånar Kriminalvårdens forskare.

Att inte kartlägga hur många kommuninnevånare som lever under Hedersrelaterat våld och förtryck innan man tar fram en handlingsplan för att förebygga och motverka hedersförtryckande normer tycker jag är mycket märkligt. 

Det är som att bestämma att man ska bygga en skola utan att ha en aning om hur stort elevunderlaget är. 

Ska man framgångsrikt lösa ett samhällsproblem måste man börja med att ta reda på så mycket fakta om problemet som möjligt. Om man inte gör det kommer man att famla i blindo och det är bara tur om den satsning man gör lyckas.

Man riskerar att skattebetalarnas pengar slösas bort på åtgärder som inte löser problemet. 

Den 20 oktober kunde man läsa i UNT att hedersförtrycket ska kartläggas i Uppsala kommun. I artikeln kan man bland annat läsa och jag citerar: Genom att ta reda på problemets omfattning blir det lättare att sätta in rätt åtgärder, säger Sofia Venemalm som är Strateg. Slut citat.

I artikeln stod också och jag citerar: Skolor behöver ha tydliga handlingsplaner mot hedersförtryck, säger en expert. Det finns situationer där personalen kan behöva agera inom en timme. Slut citat.

Att man många som dämts för hedersrelaterade brott haft kontakt med psykvården förvånar inte mig eftersom flyktinghälsan Cosmos nyligen konstaterat att 80 av flyktingarna lider av PTSD. 
Att behandla PTSD och sprida kunskap om vad PTSD innebär och hur man ska bemöta människor som lider av PTSD är nyckeln till att vi ska få en lyckad integration av flyktingar och för att vi ska kunna minska det hedersrelaterade våldet. 

När jag tidigare motionerat om att vi borde ge vår personal kunskap om detta har ni röstat nej. När jag ville få in det i kommunens plan för Integration röstade ni nej.

Jag tycker att det är ansvarslöst att ni åter igen tänker rösta ner att vi ska inhämta kunskap för att effektivt kunna lösa ett samhällsproblem. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar