torsdag 15 december 2016

Mitt tal i KF angående min interpellation om hedersförtryck.

Det svenska samhället vilar på en värdegrund för hur vi ska förhålla oss till och bete oss mot varandra. Den är en viktig del av det som håller samman vårt samhälle. 

Dessa värderingar är också djupt förankrade hos de flesta som bor i Sverige. Det handlar exempelvis om alla människors lika värde, allas rätt till sitt liv och sin frihet, vikten av en fungerande rättsstat samt rätten att ha en religion, men också att avstå från att ha en religion.

Länsstyrelsen i Östergötland, vilka fått ett nationellt uppdrag att hantera frågan om hedersförtryck menar att i arbetet med de som utsätts för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck måste den enskilda personens situation alltid vara i fokus, liksom utgångspunkten att mänskliga rättigheter är lika för alla.

Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen, eller som inte får välja sina vänner. Det kan också röra sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan.

Vidare kan det handla om unga personer som förmås eller tvingas att gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut.

De som bryter mot familjens normer och värderingar riskerar att bli bestraffade. De kan bli utfrysta, hotade, misshandlade och ibland även dödade. För en del innebär ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar så stora risker att de måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och hållet bryta med dem.

Det hedersrelaterade våldet och förtrycket kännetecknas bland annat av att det oftast är kollektivt utövat, att kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet är central och att valet av partner inte är individens eget val utan en angelägenhet för familjen eller hela släkten.

Hedersrelaterat våld och förtryck utgör ett allvarligt hot mot de mänskliga fri- och rättigheterna i vårt land. 

Vi måste än mer aktivt än idag gripa in till skydd för de människor som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Diskussionen om våra mänskliga fri- och rättigheter, demokratiska värderingar och jämställdhet måste hållas levande. De värderingar som har gjort Sverige till ett av världens bästa länder att leva i är värda att försvara.

I Stockholms kommun har man undersökt hur många som lever under hedersförtryckande normer och i Uppsala kommun ska man göra en liknande undersökning under våren 2017.

Beräkningar gjorda av Ungdomsstyrelsen visar att cirka 100 000 unga i Sverige lever under hedersförtryck i dag. I de länder som vi tar emot många flyktingar från – Syrien, Afghanistan och Irak – finns starka hederskulturer och en annan syn på kvinnan än den vi har i Sverige, vilket förmodligen kommer att leda till att antalet ungdomar som lever under hedersförtryck kommer att öka framöver i Sverige.

Kenneth, i ditt svar skriver du väldigt mycket om att kommunen inte vet så mycket och inte har gjort så mycket. Det som konkret skett är att Elevhälsan har gått en utbildning och i sin tur haft workshops för grundskolan och IFO. Hur stort eller litet problemet är vet ni inte. Jag är således inte nöjd med det svar jag fått.

Jag är också förvånad över att du och inte Bengt-Olov Eriksson, vilken jag ställde interpellationen till, svarar på den. Det är som att ni tror att detta problem bara behöver hanteras av det utskott som Kenneth Gunnarsson ansvarar för. 


Den här frågan berör i lika hög grad utskottet arbete och omsorg eftersom förövare och drabbade finns i alla åldrar. Vi ska också veta att bara en mycket liten andel av fallen kommer till socialtjänstens kännedom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar