onsdag 15 juni 2016

Barnomsorg med små barns behov och föräldrars valfrihet i fokus.

I Tierps kommun bedrivs i dag nästan all barnomsorg i kommunal regi. Kommunen erbjuder institutions pedagogisk barnomsorg. Där kvalitet mäts i att personalen har högskoleexamen. När man mäter kvaliteten är det viktigt att man även tar hänsyn till storleken på barngrupperna och hur många barn varje vuxen har ansvar för under dagen och hur många vuxna ett litet barn tvingas möta varje dag. 

Kommunen kan heller inte erbjuda föräldrar barnomsorg på flexibla tider. Exempelvis tillhandahålla barnomsorg till ensamstående föräldrar som arbetar skift.

Den bristande mångfalden (konkurrenssituationen) är ett grundläggande problem som försvårar en lokal kvalitetsjämförelse och kraftigt inskränker småbarnsföräldrarnas valfrihet. Därför måste det finnas möjlighet för föräldrar att få välja en barnomsorgs form som uppfyller de krav som föräldrarna och deras barn behöver.

Enligt FN:s barnkonvention §3 skall barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.

Enligt forskningen kan ett litet barn endast knyta an till en eller två vuxna personer. Tal och språkcentra är inte fullt utvecklat förrän barn är ca 3 år vilket innebär att de inte har strategier för hur de ska hantera separationer från sin primära anknytningsperson. Om barn tvingas till många separationer från sin primära anknytningsperson leder det till sämre mentaliserings förmåga och otrygghet. (Mentalisering är förmågan att sortera, prioritera och strukturera tankar och känslor hos sig själv och hos andra.)

Bra mentaliseringsförmåga leder till att man lättare kan tillgodogöra sig ny kunskap och utvecklar stor nyfikenhet och lust att lära. Därför är det viktigt för ett barns utveckling att barnet har så få anknytnings personer som möjligt innan 3 års ålder.

Med denna motion vill vi värna:
  1. Små barns behov
  2. Föräldrars valfrihet
  3. Kvinnligt företagande
Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi att Kommunfullmäktige beslutar att uppdra till Kommunstyrelsen

  • att ta skyndsamt och enligt ovanstående intentioner ta fram en plan för att öka mångfalden av utförare och former för barnomsorg i Tierps kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar