onsdag 18 november 2015

Förbättra integrationen i kommunen – Höj kompetensen

Motion till kommunfullmäktige i Tierps kommun.
Förbättra integrationen i kommunen – Höj kompetensen

Mer än 50% av de flyktingar, som har upplevt krig och tortyr i sitt hemland, utvecklar PTSD. Källa: Psykolog Casper Aaen (Søndergård, Videbeck, Neumann, Tremblay & Piche.) Publicerat på danska Psykiatrifondens hemsida http://www.psykiatrifonden.dk

Vanliga symptom på PTSD är ångest, minnessvårigheter, koncentrationssvårigheter, bristande kontroll av känslor, känsla av ensamhet och isolering, självmordstankar, irritabilitet och oförmåga att engagera sig.

När man lider av PTSD är det mycket svårt att till exempel lära sig ett nytt språk eftersom hjärnan är upptagen av traumat. Att lära sig det nya språket är en förutsättning för en lyckad integration och egenförsörjning. Det kan därför vara helt avgörande för den enskilde att den i kontakten med kommunen och samhället bemöts utifrån rätt förutsättningar. I ett interpellationssvar, 2015-10-29, förklarar ordförande för utskottet Arbete och Omsorg att kommunen inte har någon statistik över hur många flyktingar som lider av PTSD och som bor i kommunen. Således kan inte dessa bemötas på bästa sätt utifrån detta perspektiv.    

Även barn kan utveckla PTSD. Detta gäller även barn som fötts i Sverige och inte upplevt krig. De kan ärva mammans PTSD. Det är därför viktigt att kommunen har kompetens att bemöta individer som lider utav PTSD i alla verksamheter de kan tänkas komma i kontakt med. Enligt samma interpellationssvar kan det konstateras att kommunen saknar en bred och djupgående kunskap inom detta område. Även detta faktum bidrar till att individer med PTSD inte kan bemötas på bästa sätt. Detta försvårar integrationen och leder till ökade samhällskostnader.

Framförallt för den enskilde men även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det således viktigt att kommunen ökar medvetandet och kunskapen om vilket handikapp det är att lida av PTSD. Att kommunens anställda utbildas så att integrationen kan effektiviseras är därför en självklarhet.

Mot bakgrund utav ovanstående  föreslår jag att kommunfullmäktige beslutar:

  • Att kommunstyrelsen får i uppdrag att skyndsamt arbeta fram en rutin för att fastställa om en nyanländ flykting lider utav PTSD. 
  • Att kommunstyrelsen får i uppdrag att arbeta fram en strategi för utbildning av all personal som kommer i kontakt med flyktingar som lider av PTSD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar